Tuesday Sep 26, 2023

Pod 9: Å gå i naturen med dobbelt blikk

Øv opp barns intuisjon - så ødelegger ikke den voksne naturen!

Astrid Ingebjørg Swart forteller om oppveksten i Finnmark.

Blant naturlige helbredere lærte hun å gi og ikke bare få, og å snakke uten ord. Hun øvde på å se med det indre og det ytre øyet. Hun lyttet med både det indre og det ytre øret. 

I podkasten snakker hun, i forlengelsen av det, om hvor viktig det er å lytte innover i seg selv - med kjærlighet. Gjør vi ikke det, ødelegger vi så lett liv, vi gjør f.eks. dyr og fisker om til skygger av seg selv. Er tilknytningen til natur og landskap sterk, skjønner vi at natur er hellig. Vi får tillit til livet. 

Astrid forteller altså med stor kjærlighet, ikke bare til moder jord og naturkrefter, men også om å skape balanse, kjenne respekt for alt liv, om varhet og ydmykhet. Hun forteller om broren som døde alt for tidlig, og du hører om barn som sitter på en vedkasse og venter på behandlingen av ni vorter. 

Astrid forteller ikke bare om kloke eldre, om kyndige, om å ikke stikke pinner inn i reinkalvers øyne, men også om kontinuitet i samiske tradisjoner - til tross for alle årene med forfølgelse.

Til sist hører du hele versjonen av joiken som hun har ordlagt. Den er til Sarahkkas ære - gudinnen, en av tre søstre og symbolet på felles urkraft, helbredelse, kjærlighet, forvandling, fellesskap og lykke. Sarahkka er fruktbarhetsgudinnen som bor i ilden (se mer i omtalen til podkastrekken).

Astrid er kvinnelig noaide og kulturformidler, opprinnelig fra Tana. Hun trommer i mange sammenhenger, underviser og forteller ofte om samisk kultur. Hun jobber som naturlig helbreder, hun holder kurs og har et eget lite utdanningssystem. Astrid har laget to sett med veiviserkort der hun formidler samisk tro og jobber med en bok om det hellige i naturen. Hvert år er hun primus motor for Sarahkkas-urfolksfestival, som de to siste årene har vært på Eidsfoss.

Det blir flere podkaster med Astrid. I den neste vil hun også bl.a. snakke om oppveksten sin.

  • PS: Denne podkasten er tatt opp lenge før nr. 8 – men tar opp enkelte av de samme temaene, stein og jord og grunnen vi går på – blir hellig.

  • Om samiske stemmer i skolen. Bok

  • Gjennomlever gammel samisk skikk (Vårt Land, 2019). Det finnes mange artikler bak betalingsmurer.

  • Om makering av samefolkets dag i kirken (Lillestrøm, 2022). 

  • Et eksempel på informasjonsarbeid, Tønsberg. 

  • Her er hennes egen liste over publiseringer. 

  • Jeg, som journalist, nevner betegnelsen "nysjamisme" i podkasten, det er ikke nødvendigvis et godt ord. Kanskje finnes bare sjamanisme. Samisk sjamanisme er det vi snakker om her - og altså overleveringer, kontinuitet, til tross for at veldig mye ble ødelagt. 

  • Les ellers f.eks. denne reportasjen med Mari Boine m.fl. om det stedet den norske kulturen står på nå, etter fordømmelsen av det samiske. 


    Publisert 26.09.23 (tatt opp i juni 23, under festivalen).

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2023 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20241125