
Tuesday Dec 03, 2024
Pod 8: I bjørnebinnas rike (andre sesong)
Velkommen til Finnskogen!
Du møter Martin og Marit. To venner og bekjente. De elsker å være i naturen - lange dager, så ofte de kan. Gjerne alene.
Du hører ilden frese fra et bål mellom staute furulegger. Det er solglimt og solnedgang.
- Marit Høvik har forsket på kulturminnene her og er nå aktivitetsleder på Finnskogtoppen. Hun forteller ofte om finsk kultur, magi og myte. Du møter henne også i den neste podden i denne serien. Marit er til dels vokst opp på Finnskogen.
- Martin har bodd her i hele sitt liv, er herfra med "hele seg". Hør ham fortelle fra oppveksten & om hvordan det kjennes ut i dag, om "avstanden" til storsamfunnet. I podden sitter vi på Martins arvede familie-eiendom, ved en liten koie, uten strøm, ved et lite vann, midt inne på Finnskogen.
- Begge er jakt-entusiaster, opptatt av respektfull varhet i omgangen ned storfugl, elg mm. Det er som i mye samisk, og i norrønt også; Samhørigheten med naturen ble aldri borte, ikke en balansert forvaltningstanke heller.
I podden snakker vi om det som er rundt oss. Vi drikker Finnskog-chaga og spiser tipper (tyttebær) og sippo. Jeg får røre i teen med pinne som lynet har slått ned i. Det er egentlig litt betegnende for eksplosiver som finnes i denne podden:
En ting er naturkraften fra fortiden. Den store bjørnebinna er faktisk mor til skogfinnene, hun har tatt dem til deg, som folk. I dag er det ikke mange bjørner igjen på Finnskogen, og jeg vet ikke hvor mange som en gang var her, men mytebildet vitner altså om tett kontakt, og dyp respekt og ærefrykt. Hvor mange ulver som var her tidligere vet jeg heller ikke, men i dag er lisensjakta på ulv betent og problematisk (og har sin egen logikk i forhold til revir og uskriftning). Skogene er store, men hvor beskyttet er trærne? Det finnes flatehogst, det finnes "skogsbaroner", det finnes skog som ble - og blir - kjøpt opp. Martin forteller om sine personlige relasjoner til "sine" trær. At det finnes de som ønsker vindturbiner, hører vi om i neste podd.
Martin forteller også om gammel diskriminering og undertrykkelse, på sin milde måte. Om spor sådd i sinn. Menn også om den hvite elgen.
De forteller begge om fordommer, om at Finnskogen har hatt en rykte knyttet til "trollskap og forbannelser". Vi snakker riktignok om mies-kuvaer og behovet for å "ordne opp selv", men skumlest i denne samtalen er behandlingen skogfinner fikk i Norge. Minoriteten ble forsøkt fjernet, som fra sin egen kulturelle livsnerve.
I denne pod-rekken har vi hørt mye av det samme knyttet til det samiske, og vi har vært innom romfolkets posisjon. Det skulle fornorskes og fornorskingen ble internalisert.
I podden jakter jeg på liv, på jakt og mening, på noe særegent, på det skogfinner selv lærte om det skogfinske, da de var små:
- Vi snakket ikke om det, sier Martin.
En hel del kultur er likevel, og altså, bevart (og røtter i Finland, er jeg blitt fortalt, kan av og til mumle om at det her i vest, godbiter er tatt ekstra godt vare på). Vi kan derfor snakke om gammel sjamanistisk tro og åndelighet - iblandet det kristne, om forfedre- og mødres nærhet, om Akka og Ukko, om kvinnekraften i midten av det nye Finnskog-flagget, om gravplasser på kjærringholmer (små høyder, der det er som om mor selv, Akka, har lagt seg ned, på ryggen, for å kreve livet tilbake). En død, en gravid mage, en sirkelkomposisjon. Og så snakker vi om rever som varsler død.
- Opplevelsen av å høre til i naturen tror jeg sitter igjen for mange som er vokst opp her, sier Martin.
Samlet er vi altså på et sted der folk for alt for kort tid siden ble "skammet" og det (også) var harde kår. Men bjørnebinna sviktet ikke.
Fremdeles vokter hun
Finnskogens
menneskebarn
hun
er
Den Brune
Her er noen lenker, vil du lese mer:
- Norsk skogfinsk museum
- Gammel filmsnutt herfra
- SNL, med referanser
- Finnskogen Natur- og Kulturpark
- Finnskogtoppen
- Åsta Holth kjempet for skogfinsk kultur
- Hans Børli
- Sinikka Langeland
- Litt "reklame"
- Elgjakt i Norge
- Lisensjakt, ulv
- Om ulv i Norge
- Om ulv hos NRK
- Om ulv hos Naturvernforbundet
- Noah om bjørnejakt
- Storfugljakt i Norge
- NRK om "haltegutten"
- Din Fritid
- Om hogst, karbon og flater
Denne podden ble spilt inn 28.09.24 og ble publisert 3.12.24. Takk som vanlig til Astrid Ingebjørg Swart for åpningsjingelen - og denne gangen, takk også til noen toner fra Monsens siste album: og låten Båplassen. Takk til Anders Moe og Trond Erland Sigvartsen for finish.
(PS: Jeg fikk møte meg selv litt i døra i denne podden - og la jakt ikke bare være jakt. Fuglejakt er noe av det "vanskeligste" jeg vet om, men jeg er ikke lenger så sikker, heller ikke på det. Jeg vet i det minste om varsomme måter å gjøre det på - og jeg vet at her skytes ikke fugler i sine svev. Så får heller global og nasjonal fuglebestand, være en annen sak?)
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.