
Saturday Oct 19, 2024
Pod 6: Joik møter skolemedisin (sesong 2).
I denne podden lar legen og enhetsterapeuten Kari Bruheim - grunntonen ligge i dypet mellom g og giss. Selv om hun er blondine, som helst ville vært sopran. Men det vil si; Slik var det før. Nå lar hun stemmen folde seg ut i sin fylde, med sine fasetter og sitt dyp.
- Kari er overlege i palliativt team ved Helgelandssykehuset, avdeling Sandnessjøen.
- Hun er spesialist i anestesiologi og psykiatri og utdannet enhetsterapeut hos legen Audun Myskja.
- Hun er veldig glad i musikk og komponerer joiker, også for kor - og er utdannet hos Frode Fjellheim - og joiker med hans velsignelse.
Her er hennes Youtube-side. Nylig ble akkurat "Det hellige rom" i firestemt korarrangement urfremført iSetergrotta nord for Mo i Rana. Et opptak av dette vil bli lagt ut på YouTube-kanalen hennes.
-
I juni holdt hun et foredrag på Sarahkkas urfolksfestival, der temaet i år var sjamanisme i krysningspunktet inn mot skolemedisin. Kari snakket om hva mennesker trenger - og snudde Maslows kjente pyramide opp-ned. Det gjør hun også i artikkelen "På tide å rive Maslows pyramide" i Dagens Medisin.
I denne podden tar vi pulsen på litt skolemedisin - og beveger oss mot det samiske.
Kari brenner for fokus på hva som ligger til grunn for vår adferd og våre valg i livet. At alt henger i hop, mener hun.
Kan så tradisjonell samisk joik som ligger så trygt plasser - også i noaidens verktøykasse - brukes inn i skolemedisin? I så fall, kanskje til og med på sykehus?
Som del av en såkalt komplementær behandlingsform? Vi snakker bare litt om dette her, og fortsetter samtalen i en ny pod - som kommer snart!
Men joiken er trygt plassert både innenfor og utenfor noaidens verktøykasse allerede, så her handler det altså om joik og lyd som helbredelsesverktøy. Også det er en fortsettelse av det Elin Kåven snakket om i forrige pod.
- Du får høre en smakebit av Karis egne arbeider - den joiken "Hellige rom". Men som vi har vært inne på flere ganger i denne serien, er det for noen ikke ukomplisert at ikke-samer bruker den samiske arven på denne måten (hør f.eks. i pod. 18 og Pod 4: Perlefiskerens joik /Ragnhild Nilsen). Vi snakker også om det her.
- Denne episoden er altså slik en naturlig forlengelse av den forrige podden der Elin Kåven i en hel halvtime delte sin joik og sin musikk med oss. I den snakket også Lone Beate Ebeltoft om det nye livssynet Naturfolk - som strekker seg langt forbi etniske og andre grenser. Elin Kåven møtte du også i pod 18 i sesong 1: Du joiker ikke om noe, du joiker noe.
I denne podden vider den samiske arven seg ut. Slik Naturfolk vider seg ut, gjør også joiken det.
Kari snakker også om timing og tillit- og vi setter følelser midt på bordet. Den trange offerkappen. Alle mulige følelser. Også i livets siste fase. For er det ikke også viktig i den offentlige samtale å virkelig snakke sammen om at vi alle skal dø? Dette tenker vi komme tilbake til i en senere pod.
Emosjoner altså. Livsbetingelser. Eksistensiell smerte.
Men også glede. Og helt til slutt får du også en titt inn bak scenen - der vi lar latteren ta helt av. Glede - var det ikke noe med å tillate seg den? For det går ryddig for seg, helt til jeg (og til dels vi, mener Kari) får en høyst upassende latterkrampe.
Ellers så leser Kari dikt av Jan-Magnus Bruheim (grandonkel og fadder) og Anne Grete Granamo.
Denne podden ble spilt inn i juni 2024 – og ble publisert ved fullmåne i oktober 2024 (i radiOrakel søndag 13.10 og 17.10. Den ble lagt ut her på Spotify 18.10). Den første gong-lyden er fra Sarahkkas-festivalen/foredraget til Kari der (resten er altså tatt opp etter det).
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.