Friday Mar 01, 2024

Pod 27: Rikinger kan holde på med det der klimaet, jeg har ikke overskudd

Hva er tenkemåter, som hindrer oss i å gjøre mer for miljøet og naturen?

Ragnhild Nilsen er tilbake og denne gangen begynner hun med å forklare de fire indre "magnetene" (der podkastens overskrift omkranser den ene måten å #lyve for oss selv på): Kilde s. 24 og 25, i boken hennes Klimapsykologi. Bærekraft i vekst.(Cappelen Damm, 2022):

  1. Maktesløshet, vondt i viljen...: Sier du til deg selv at verden er stor og du så liten? Sier du at ditt bidrag ikke teller? Om klimaet bryr seg om du sorterer søppel, kjører tog eller spiser en hamburger?). Du nummer deg selv og gjør deg veldig liten. 
  2. Mas, vondt i frykten...: Sier du til deg selv at "nå ble det mye klimamas og støy gitt! Sier du at "dommedagsprofetier har du hørt før". Blir du oppgitt over klimahysterikere og får lyst til å si: "Tror du virkelig at verden går til helvete i morgen med oss alle ombord? Vær nå litt realistisk da!" 
  3. Motstand, vondt i konflikten... : Sier du til deg selv at vi trenger en skikkelig klimadebatt, at vi ikke er sikre på bevisene og at det alltid har vært klimaendringer? Forskningen er vel ikke entydig, tenker du. Kan det være så ille? Du devaluerer. 
  4. Mangel... ("det jeg ikke vet, har jeg ikke vondt av..?) Sier du til deg selv at "jeg mangler det meste. Glede. Kjærlighet. Helse. Nå har jeg vært syk og deprimert lenge og karert meg opp til å kjøre den speedbåten som jeg har ønsket meg i mange år. Jeg fortjener ferien min. Ingen skal få ta fra meg den også. Rikingene får holde på med klimaet. Jeg har ikke overskudd)". 

Hun skriver også: "Om du bearbeider det indre klimaubehaget gjennom modellen, De fire magnetene, forsøker du egentlig på ulike måter å lyve for deg selv ved å endre virkelighetsoppfattelsen. Du svekker betydningen av bekymringen din, du gir deg selv lov gjennom indre forhandlinger, og du benekter at det er sammenheng mellom egne handlinger og den utfordringen verden står overfor. Så lenge du ikke identifiserer deg med klimatrusselen og den tilsynelatende ennå ikke har satt særlige spor i nabolaget eller overfor folk du bryr deg om, så lar du det hele være opp til myndighetene, kongen eller Gud å finne løsninger. Du sier ganske litt oppgitt: "Himmel og hav, hva har klimaet med meg å gjøre?"

- Hvilken av De fire indre magneter bruker du mest, spør hun. Selv kan hun kjenne seg igjen i alle. 


I samtalen er vi ellers preget av krigen i Midtøsten, samtidig som opptaket er for en stund siden - og også det høres i det vi sier.

Du møtte klimapsykologen og multikunstneren Ragnhild Nilsen også i pod 14: Perlefiskerens joik.

Denne gangen går vi lengre inn i psykologien, kognitiv dissonans og attribusjon (tilleggelse av årsak - virkning) - og starter med slutten på fjorårets film av Thomas Østbye Sivil ulydighet, om miljøaktivister. 

  • Her fra omtalen av denne filmen hos Cinemateket: Filmen "tar oss med når aktivister fra «Extinction Rebellion» og «Stopp Oljeletinga» går fra å aksjonere mot oljetransporten på Sjursøya til å aksjonere mot bilister og kjente kunstverk. Filmen gir oss innblikk i viktige elementer ved sivil ulydighet: aksjonene, refleksjonene på bakrommet og til slutt aktivistenes beveggrunner i kapittelet om samvittighet og straff. Filmskaper Østbye følger aktivistene så tett at han selv blir arrestert av politiet mens kamera går. Sivil ulydighet er en intens og empatisk øyeblikkskildring av aktivister, men retter også blikket mot det større bildet: Hva får vanlige mennesker på tvers av generasjoner til å gå ut av komfortsonen, ty til sivil ulydighet og trosse mektige krefter i fossilsamfunnet?" Østby ble forresten arrestert under innspillingen

Også denne podkasten går også inn i det kristne, men sparker derfra i alle retninger. Vi snakker også her om betydningen av å tenke over HÅPET vårt en gang til. Miljøvern er midt i alt. #Tanghåndklær. #Nummenheten er dødsfarlig. #Jeg tillater meg å puste. #Skilsmisser og villsau. #Kalkuner i Midtøsten #Rare historier? #Åpenbaringer i kirken. #Å passe på å ikke bli sprø. #Speilbilder #Dyrking av spirer #Kompost & #Mørke.

Andre stikkord:
Hva er det mulig å snakke om?
Hva forstår et barn? 
Hvordan møte barnets undring? 
Hvor mye mørke tåler et barn? I en kjeller, på toppen av en fryser.
Hva har vi erfart - og hva vil vi ikke gjøre?
Hvordan avskjærer vi oss selv fra livet?
Om det farlige håpet.  
Om en bønn - som blir til mange bønner, om frekvenser og helse. 
Ungdom og det overveldende.

  • Her er presentasjonen av Ragnhild fra pod 14: Hun er psykolog fra Berkley og partner i Klimapsykologene. Hun er forfatter av 16 bøker, om livsglede, kommunikasjon og bærekraft, inkludert bøker om perlefisking i indre rom, klimapsykologiboken som kom i fjor (Cappelen Damm) og Livets tre - som kom seilende da hun fikk lagt akvarellene til Marianne Andresen ut over bordene i skrivestuen sin i Kristiansand (og det var coronaepidemi og hun måtte holde seg litt i ro). Ragnhild kalles også coachingens mor - og har doktorgrad i filosofi og innovasjon. Hun har også grader i musikk og bevegelseslære. For Ragnhild er musiker - du kan følge henne som Artic Queen. Hun har singeltitler som "Bærekraften", "Klorofylla", "Sårbar natur" og "Song for a Global Warming" (og albumene Save the Arctic og Pearls in your pocket).

    PS: Episoden ble ble spilt inn 31.10.23, altså mens Israel invaderte Gaza, derfor er det et naturlig fokus. Det er også et fokus som er preget av angrepet fra Hamas, i dag ville humanitær nød vært et mer naturlig nedslagsfelt. Episoden ble publisert 1.03.24. Ragnhild joiker selv til slutt i podden (til meg/kvinnene som kommer etter oss). Beklager en gjentakelse av et spørsmål rundt 30 minutter. 

 

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2023 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20241125