
Saturday Apr 05, 2025
Pod 17: Huldra forsvant da strømmen kom
- Jeg lever av anekdoter, sier Thor Gotås og gir oss en skikkelig dusj.
Lite blir for lite, lite for stort.
Vi hopper raskt i nedoverbakke - men orker også lange, seige motbakker (han liker dem best?)
Vi planter skog (Thor har holdt på med treplanting i 40 år!)
- Skogen er min katedral, sier han.
- Å plante er en slags hellig handling.
Til skogplanting kreves god jord, at sola ikke tørker ut røttene.
Slikt overføres til barn.
Bevegelse altså.
Sondre Norheim, rottefella, løpehistorie, sparker.
- Thor Gotås er folkeminnegransker og forfatter av en mengde bøker. Ni bøker bare siden 2022 (45 bøker innen utgangen av 2022)!
- Blant de siste er: Sigurd Røen fra Rindal, dobbelt verdensmester på ski i 1937. / Marikollen. Trøndelags største hoppbakke fra 1927 til 1957 / Norske hoppbakker / Petter Northug: en viljeskalle. / 219 timer i Amerika. / Koieboka. Historiene om det lille hjemmet i skogen. / Skimuseet 100 år.
- SPARKBOKA som han leser fra finner du f.eks. her: Spark. På to meier gjennom Norgeshistorien på Gyldendal. Her snakker han om den boka i NRK (Nitimen).
- Intervju, Drivkraft, NRK.
- Morgenbladet: "Rennande forteljar i bevegelse".
- Eksempel på en annen pod han er med i: en 24-timers maraton.
"Gotaas gransker det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for søke ny historisk innsikt" (Sølvberget). Det handler om outsiderne i samfunnet, om sport, om hvordan "ting var før".
- Jeg vet at jeg ikke vet, sier Thor (Sokrates mv.).
Og ønsker spirer lykke til.
Det blir ikke økologisk dystropi i denne podden, men vi blir reisende, snirklende mellom furulegger.
Der hører du f.eks. om romfolk (hør pod 1 i år), tatere, skogfinner (hør pod 8 og 11), flyttsamer (hør f.eks. pod 2, 1. sesong) – sjøfolk. Vikingene (visste du at det betydde ulykke med kvinner i båt?!)
- Thor har skrevet mye om tatere (og et arbeid om Holdninger til tatere sett i et historisk perspektiv, var hans fordypning ved universitetet i 1993.
- Hør ham snakke om fantejakt !) i denne podden; Om loffere og tatere 1700-tallet; Kristian 6 som i 1733 opprettet tukthus; Steriliseringen (en europeisk bevegelse), spesielt av taterkvinner, spesielt fra 1934; Sigøynere i tvangsleire; Quislings planer; Og lobotomering og tvang innen psykiatri.
Det blir ikke politisk korrekt språkbruk hele veien (med de beste intensjoner nevnes både sigøyner og indianer, derfor får det lov til å være der).
Så: Fra å være trygg og glad i en skog, våger vi oss ut på åpent farvann.
En ting er det konkrete: Undervurdering av kystkulturen, åretak mot andre kontinenter; Men hvordan var det igjen, hvordan endrer vi oss, i sinnet? Hvilke gamle tankemønstre tar vi (oss alle) med oss inn i det nye, i våre nå?
Mentalitetshistorie, skiftende holdninger, historisk, geografisk og sosialt.
- Og ja, Alf Prøysens mor fikk det første barnet før hun giftet seg. Og ja, Prøysen trøstet mora som var redd for å ikke komme til himmelen. Du ska få en dag i mårå er basert på Alfs trøst til mora - ei jenta som ble satt bort på legd da hun vokste opp (slik min farmor også ble, det har jeg vært inne på). Det med barn som forsto og forstår budskap om dom og synd, har vi også vært inne på mange ganger i disse poddene, før f.eks. Brita Pollan i to pod 15 og 16. "Æ det no’n som glæfse åt deg, så glefs te’bars. Du har kjeft du som dom!", sa’n Alf til mora.
Rekker vi en pod til, vil jeg gjerne snakke mer om tatere, om å rømme gjennom do med en spekeskinke; Hvor vi var da Oddvar Brå brakk staven (1982); Ytterligere dissekering av Scopenhauerkuren (umulig nesten å få tak i på norsk nå, men finnes jo på biblioteker..); Sva marga (siteres også i denne podden) og Næss.
Resten får bli en drøm.
Podden ble spilt inn 31.03 hos radiOrakel og ble publisert samme uke både i radio og her på Spotify (5.04.25). Takk til Astrid Ingebjørg Swartz for jingel, Solfrid Molland for sang til sist, Anders Moe for opptakshjelp og klipp og Trond Erland Sigvartsen for kvalitetssjekk!
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.