
Friday Nov 17, 2023
Pod 16: Presten som klemmer trær
Skaperen – og det skapte.
Denne podden handler først og fremst om treklemming. Teologen Stian Kilde Aarebrot forteller om hvordan han, da han fylte 45 år, bestemte seg for å klemme et tre. Det førte bl.a. til denne overskriften hos den kristne avisen Dagen: "Presten Stian opplever Gud når han klemmer et tre".
Da han la ut et bilde av seg selv og denne teksten på Facebook: "På min 45-årsdag står jeg fram som treklemmer/-kysser. Dette treet og jeg har begynt å bli venner. Prøv selv." 7:40 AM · May 31, 2021., fikk han en mengde reaksjoner.
Som her fra ateister og "sinna-kristne":
- "Ein kan ikkje anna enn le av sånt"
- "Jøje meg.masse skrullete folk"
- "En biskop i Oslo som er "svak troende" og nå en prest som omfavner trær for å komme nærmere Gud!"
- "Den norske kirke faller sammen som et korthus!"
- "flytte fjell? Du kan tro så mye du vil, men du vil ikke klare å flytte ett enkelt sandkorn engang..."
- "Det visar väl bara på att ingen på jorden har tron, för så vitt jag vet har jag inte hört om någon som har flyttat på något fjäll:) sikkert noen som tror, men det hjelper jo forsvinnende lite når det ikke finnes noe Gud i andre enden"
- Og som Stian selv ca-siterer i samtalen: "Han burde sette seg opp i en maurtue, så ville han kjenne Gud".
Her om det vanskelige ved at kjærlighet til natur - av noen - oppfattes som avgudsdyrkelse:
- "Ja Gud er i Naturen som er hans skaperverk, men man trenger ikke omfavne et tre, en stein, en blomst mm for å merke Guds nærvær... Man ser Guds finger i det skapte....Syns dette høres ut som tilbedelse av et tre....Gud taler til oss i stillheten, og Naturen lærer oss kunsten Å VÆRE, , i stedet for Å GJØRE...."
Her fra støttende, humoristisk avfeiende og mer nøytrale kommentarer:
- "Tre mot en er feigt"
- "Pass på at det ikke er maur eller edderkopper der du har tenkt å klemme."
- "Hmmmm kanskje innebygget kommunikasjon i bjørka til topp etasjen ja ja voi voi."
- "Alle kommentarer her, forteller om sitt eget forhold til Gud, og presten beskriver sitt forhold på en troverdig måte. Alle som løfter pekefingeren mot prestens handling, løfter pekefingeren kun mot seg selv. Jesus sier i Bibelen at den som har tro, kan be fjellet flytte seg, da forteller han samtidig at Gud er i alle grunnstoff, også i fjellet. Jeg finner størst nærhet til Gud i naturen, for der er ingen ting manipulert, for naturen(Gud) styrer og har kontrollen."
- "Menneskeslekten trenger å reflektere over hva det betyr for oss å være forvaltere av Guds skaperverk. Her har vi kristne (den verdensvide kirke) et spesielt stort ansvar. Vår relasjon til skaperverket er preget av rovdrift og utnyttelse. Verden trenger seriøs omvendelse."
- "Jeg føler også at jeg kommer nærmere Gud ute i naturen. Føles iallefall sånn... Jeg har aldri prøvd å klemme et tre eller noe annet i naturen, men føler fokuset blir mer våkent ute i naturen, og jeg kan føle at at Gud er nær når jeg søker Ham av hele hjertet og fullt fokusert "
Det finnes altså uenighet om hvorvidt en prest, eller noen andre, burde klemme trær.
I det kristne blir ikke naturen sett som hellig, med det må ikke være enkelt å forstå hvorfor det oppfattes slik. Det går vi litt inn på i denne podkasten. Et bakteppe er jo at kristendommen av og til blir (med-)anklaget for å legge til rette for den utplyndring og (overfor)bruk av natur som finnes. Dette er bl.a. pga. forvaltertanken, antroposentrismen nedfelt i deler av dette (slik det bl.a. også er i livsynshumanismen) og nettopp dette at det hellige er et annet sted enn i naturen. Himmelriket blir et annet sted enn her og nå. Men så var det det da.. Alle årene med statskirke har også ført til sitt.
Natur trekkes jo ellers ofte inn i kirkerommet. Det handler ofte om takknemlighet for grøde og om det viktige i å ha sunn kontakt med ytre natur (med forbilde f.eks. i Frans av Assisis samtaler med fugler). Høsttakkefestene i DNK (Den Norske Kirke/Folkekirken) viser dette, liturgier, salmer osv.
Men det finnes altså uansett et skille mellom Gud som skaper og det skapte. Gud har blåst livspust inn i alt levende, men det levende er ikke dermed Gud. Vi snakker om panenteisme, Gud som immanent og transcendent på samme tid. Alt er innåndet av Gud – det er Guds pust som beveger seg inn og ut av oss, og i alt annet som lever, i dyr, i planter, men vi (og alt annet som er skapt) er ikke Gud.
- Men slik heves verdien av skaperverket, sier Stian og forklarer.
Dette snakker til filosofiske betraktninger f.eks. i den første podden i denne rekken og i podden om økologisk kjærlighet.
Stian er teolog og prest hos Areopagos, og ansvarlig for trospraksis der. Han er forfatter av en rekke bøker. Han har f.eks. gitt ut Kunsten å forme livet: plastisk teologi (Luther), om "vanens formende kraft". Som i denne podkasten, kombinerer han i den boken "[...] eksempler fra hverdagen og populærkulturen [med] moderne hjerneforskning med gammel klostervisdom, for å vise leseren hvordan vi formes av tiden vi lever i, og hva som må til for at du kan forme livet ditt. Du kan forandre verden gjennom gode vaner og menneskene rundt deg."
I fjor ga han ut boken Gjøre. Høre (Verbum). "Plastisk bibelbruk handler om å leve med tekstene for å la seg forme - det er en bibelbruk som binder sammen tanke og kropp, individ og fellesskap, kontemplasjon og aksjon" står det på bokens bakside. I denne podkasten er (minst) to bibelsteder til dels implisitt med i samtalen:
- "Dere skal råde over fiskene i havet og over fuglene under himmelen og over alle dyr som det kryr av på jorden» (1 Mos 1, 28 - 2011).
- Paulus på Areopagoshøyden. F.eks. her: "For da jeg gikk omkring og så på helligdommene deres, fant jeg et alter med denne innskriften: ‘For en ukjent Gud’. Det som dere tilber uten å kjenne, det forkynner jeg dere. (Apg 17,22–23 mv. - 2011).
"Det nye testamentet er fullt av verb. Det skrives om å elske, gå, følge, tro, be, høre, gjøre godt og mye mer. Hvordan kan vi da ha gjort kristentroen så fokusert på følelser, opplevelser, standpunkter og meninger?", slik starter en anmeldelse av Gjøre. Høre. i Vårt Land.
Det finnes masse artikler på hans egne nett sider. Her er f.eks. et meningsinnlegg i Harvest: "Jeg er mold, altså er jeg.""Bønn er nevroner i aktivitet. Sunn åndelighet handler om nok søvn, en frisk hjertepumpe, god mat med venner, og kampen for å redde kloden fra forsøpling og overoppheting.", slik starter den.
Det er bare å ta et søk f.eks. på Vårt Land, så får du opp mange artikler om ham.
Egne podkaster finnes hos Areopagos.
Denne podkasten er spilt inn 27.10.23 og publisert 17.11.23.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.